waardevolle school oranjeloWerken aan een

Waardevolle School

Samen bouwen we aan scholen om van te houden

Extern nieuws | Bron: www.greenpeace.nl


In de stroomranglijst kun je zien hoe groen jouw energieleverancier is. Samen met de Consumentenbond, Natuur & Milieu en Wise hebben we ook dit jaar weer een onderzoek gedaan naar alle bedrijven die in Nederland stroom aan consumenten verkopen. Bekijk hieronder hoe goed jouw stroomleverancier scoort.

WISE thermometer categorie final 

Wat betekenen deze cijfers?

Alle 30 stroomleveranciers die in Nederland aan consumenten leveren hebben we beoordeeld op hun investeringen, productie, levering en inkoop van stroom. Op basis daarvan is bovenstaande ranglijst gemaakt.

  • Voorlopers: Negen bedrijven scoren boven de 7 en zijn met recht Voorlopers. Deze bedrijven kiezen consequent voor windenergie, zonne-energie en duurzame biomassa. Deze produceren ze zelf, of ze kopen het direct in bij de bron. Deze voorlopers versnellen daarmee de omslag naar een schone energievoorziening, die hard nodig is om klimaatverandering tegen te gaan. Bekende merken in deze categorie zijn Pure Energie en Qurrent. Consumenten die van deze voorlopers stroom afnemen verdienen een enorme pluim.
  • Volgers: Dertien bedrijven scoren tussen de 5 en de 7 en zijn daarmee Volgers. Veel van deze bedrijven kopen hun stroom grotendeels in via de groothandelsmarkten en voegen (vrijwel) geen duurzame energieproductie toe aan het aanbod. Daarmee leveren deze volgers nauwelijks een bijdrage aan de omslag naar een duurzame stroomvoorziening. Bekende merken in deze categorie zijn Budget Energie en Oxxio.
  • Vervuilers: Bedrijven met een rapportcijfer van 5 of lager zijn Vervuilers. Zij produceren of kopen relatief veel vieze stroom opgewekt door vervuilende kolencentrales waarmee hun duurzame investeringen in het niet vallen. Vervuilers zijn onder andere grote energiebedrijven als ENGIE, Nuon en E.ON. Mocht je klant zijn bij deze bedrijven is het nu tijd om over te stappen naar een écht duurzame energieleveranier.

Niet tevreden met het resultaat van jouw leverancier?

Stap dan nu over op een bedrijf dat beter scoort. De vraag naar groene stroom groeit vanuit consumenten en we zien dat de energieleveranciers daar gevoelig voor zijn. Volg deze stappen om eenvoudig over te stappen op groene stroom:

  1. Ga naar de Groene Energievergelijker van Wise
  2. Vul je gegevens in
  3. Klik op ‘vergelijk energie’
  4. Nu zie je het aanbod van de groenste energieleveranciers voor jouw adres. Je kunt er meteen een kiezen en aanvragen.

Wat is het verschil tussen nep-groen en echt groen?

Verkopers van energiebedrijven die laag scoren in de ranglijst, adverteren vaak toch met groene stroom. Hiervoor zijn twee redenen:

  1. Het bedrijf verkoopt echte groene stroom, maar dit is zo’n klein deel uit het totale aanbod dat ze alsnog laag scoren. In zijn geheel draagt deze energieleverancier nauwelijks bij aan de vergroening van de energievoorziening.
  2. Het bedrijf verkoopt sjoemelstroom. Ze verkopen dan goedkope, grijze energie in, die ze hebben groengewassen met Garanties van Oorsprong. Lees hier hoe dat precies zit.

Download hier het volledige ‘Onderzoek duurzaamheid Nederlandse stroomleveranciers